Bizarre food of niet??

varkensstaartjes 2

Varkensstaartjes, raar? Vind jij het te bizar om te eten? Misschien wel. Elke cultuur heeft ‘bizarre foods’. Andrew Zimmern uit de USA heeft zelfs een zeer succesvol televisieprogramma over ‘bizarre foods’.

Hollandse drop, gezouten haring en gekookte varkenspoot worden in het buitenland ook wel als ‘vreemd’ gezien, terwijl deze foods niet weg te denken zijn uit de Hollandse eetcultuur. Niet iedereen in Nederland houdt ervan, maar dit even terzijde.

Insecten op het bord in Thailand, buideldier in Mexico, krokant gebakken slang in China….etc.

In de Surinaamse keuken zijn varkensstaartjes een delicatesse. Het wordt gezouten verkocht van het merk Lufo. Dit gerecht is niet weg te denken uit de Surinaams Creoolse keuken. Het is ook erg lekker, mits je het goed gekruid klaarmaakt. Ik heb ervoor gekozen om er bruine bonen en kipkarbonades bij klaar te maken.

Wat is het meest bizarre wat jij ooit hebt gegeten?

Het gerecht voor twee personen

Tijdsduur met voorbereidingen ongeveer 2 uur

Ingrediënten

  • 300 gram gezouten varkensstaartjes, merk Lufo te koop bij Surinaamse speciaalzaken in voeding. Ik heb de ongezouten versie ook weleens gezien bij de C1000, deze hoef je dan niet te ontzouten.
  • 1 blik bruine bonen van 800 gram
  • 2 kipkarbonades
  • 1 fijngesneden ui
  • 4 fijngemalen teentjes knoflook
  • een halve theelepel paprikapoeder
  • 4 eetlepels zoete ketjap
  • 1 bouillonblokje
  • een stukje vers gemalen Madam Jeanette peper of een mildere peper
  • 1000 ml water
  • 1 theelepel zonnebloemolie

Bereidingswijze

  • Doe de varkensstaartjes in een grote pan met 500 ml water, laat het koken en voeg de varkensstaartjes toe, doe het vuur wat zachter en laat het voor een uur in de pan. Tussendoor weer water toevoegen na het verdampen van het water. Totdat je ongeveer 1000 ml water in totaal hebt gebruikt. (Bij ongezouten varkensstaartjes hoef je bovenstaande dus niet te doen.)
  • Marineer de kipkarbonades met twee eetlepels zoete ketjap en 1 bouillonblokje.
  • Doe de kipkarbonades in een voorverwarmde oven van 250 graden en bak gaar in 30 minuten, tussendoor even keren.
  • Haal de varkensstaartjes uit het water, snijd het in stukken met een scherp mes.
  • Voeg in een grote hete wokpan zonnebloemolie toe (laat dit heet worden), en voeg de gesneden ui, de fijngemalen knoflook en de fijngemalen peper toe. Bak de staartjes bruin.
  • Voeg de paprikapoeder en twee eetlepels zoete ketjap toe.
  • Voeg als laatst de bruine bonen toe en husselen maar.
  • Ten slotte maak je twee borden op met elk een schep van de varkensstaartjes en bruine bonen en per bord een kipkarbonade. Serveer er rijst bij (bereidingswijze volgens verpakking).

Reacties zijn gesloten.