Boterzachte schol

Schol

In deze gastblog heeft mijn man Benjamin een heerlijke visgerecht geplaatst, namelijk boterzachte schol met Frans groentenpotje:

“Gisteren ben ik samen met mijn vrouw naar de Markthal in Rotterdam geweest. Daar hebben we heerlijke verse schol gekocht. Deze heb ik vandaag klaargemaakt speciaal voor haar blog.”

Het recept voor 2 personen

Tijdsduur met voorbereidingen 1 uur

Ingrediënten

  • 2 schollen
  • 200 gr roomboter
  • grof zeezout
  • zwarte peper uit de molen
  • een beetje bloem
  • 2 citroenen
  • 6 wortelen
  • 1 grote ui,
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 bosje lente-ui
  • platte peterselie
  • 200 ml Franse witte fruitige wijn
  • water

 Bereidingswijze schollen

  • Als eerst de schollen schoonmaken.
  • Snijd eerst de kop weg en trek de ingewanden eruit. Hierna de binnenkant van de schol schoonspoelen. Vervolgens de vinnen eraf knippen.
  • Dep de schollen goed af met keukenrol, hoe droger de schol is hoe krokanter deze wordt.
  • De schol nu inwrijven met grof zeezout en zwarte peper.
  • Daarna een beetje bloem over de schollen sprenkelen.
  • Verwarm de pan op matig vuur en voeg goed roomboter toe. Wanneer deze goudbruin is kunnen de schollen in de pan. Het vuur matig houden.
  • Bak de schollen per kant totdat deze mooi bruin en krokant zijn. Voor de echte botersmaak in de schol regelmatig de boter over de schol schenken.

Bereidingswijze Frans groentenpotje

  • Snijd de wortel en ui in middelgrote stukken en de knoflook in dunne plakjes.
  • Verwarm in de pan een goed stuk roomboter, wanneer deze mooi bruin is de wortel, ui en knoflook toevoegen.
  • Zorg er nu voor dat dit geheel onder komt te staan in wijn en water, verhouding 2/3 witte wijn 1/3 water.
  • Voeg de takjes tijm en rozemarijn toe.
  • Dit geheel laten sudderen totdat de vloeistof is opgelost.
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes. Wanneer de vloeistof is opgelost de blokjes tomaat toevoegen. Dit geheel 5 minuten zacht laten sudderen.

Groentenpotje

Serveren

Snijd 1 citroen doormidden uitpersen voor de citroensap. De andere citroen in plakjes snijden. Snijd de lente-ui in kleine ringetjes. Hak de peterselie niet te klein. Plaats de schol op het bord samen met de plakjes citroen. Leg hiernaast de groente. Besprenkel dit geheel met de citroensap. Strooi als laatste de lente-ui en de peterselie over het geheel.

Bon Appétit.

Reacties zijn gesloten.