Gamba’s in masala en coconut cream

Gamba's in masala met krieltjes

Deze tijgergamba’s zijn heerlijk, ik heb er deze keer voor gekozen om het in masala met Thaise coconut cream klaar te maken. De combinatie masala en coconut cream is romig en kruidig van smaak. Ik heb ervoor gekozen om er gebakken krieltjes bij te eten, wat ook lekker erbij smaakt is gele rijst.

Masala: dit is een mengsel van geroosterde kruiden en specerijen afkomstig uit India en door de contractarbeiders uit India naar o.a. Suriname meegenomen (mijn roots). Iedere streek uit India heeft verschillende masala samenstellingen. Doordat de masala geroosterd is wordt het ook wel ‘garam masala’ genoemd, garam betekent: warm. Hiermee wordt dus aangeduid dat de masala geroosterd is voordat het gebruikt kan worden bij het koken. In Nederland zijn er verschillende masala varianten te koop: van mild tot een sterkere smaak, bijvoorbeeld ‘doksa masala’, speciaal voor een authentiek Hindoestaans eendenvlees recept. Je kunt natuurlijk ook zelf masala maken, dat deden mijn moeder en oma vroeger. Maar de Surinaamse masala uit de Toko, zelfs supermarkt, bijvoorbeeld van Nandan is uitstekend van smaak!

Het recept voor 2 personen

Tijdsduur met voorbereidingen 25 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram tijgergamba’s
  • 200 gram krieltjes
  • 2 afgestreken eetlepels masala (bijvoorbeeld van Nandan, ook te koop bij Albert Heijn)
  • 1 blikje van 165 ml Blue Elephant Coconut cream (te koop bij Albert Heijn)
  • 2 bouillonblokjes
  • 1/4 afgestreken theelepel Cayenne peperpoeder uit een busje
  • Zwarte peper uit de molen
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 knoflookteentjes

Bereidingswijze

  • Pel de gamba’s (of koop gepelde gamba’s), verwijder de darmkanalen met een mesje met een scherp puntje. Spoel de gamba’s in koud water en doe het in een kom.
  • Verwarm de wokpan en voeg de zonnebloemolie toe. Laat dit goed warm worden op laag vuur, en voeg dan de masala toe en bak dit op laag vuur voor een paar minuten.
  • Voeg de gamba’s toe en roer de masala erdoorheen. Bak het geheel voor ongeveer 4 minuten op laag vuur.
  • Voeg de coconut cream, de vermalen bouillonblokjes, de fijngemalen knoflookteentjes en zwarte peper toe, roer het geheel om en laat het sudderen voor 20 minuten op laag vuur, eventueel tussentijds afwisselen met een paar minuten op hoog vuur het geheel doorbakken. Hierdoor zal het vocht minder worden en trekt de saus goed in de gamba’s (zoals op bovenstaande foto).
  • Tussendoor de krieltjes in 10 minuten gaar bakken en strooi de Cayenne peperpoeder hierop.
  • Serveer de gamba’s samen met de krieltjes zoals op de foto en eet smakelijk!

Masala wordt in de Surinaams Hindoestaanse keuken altijd op laag vuur gebakken in zonnebloemolie, voorheen het te kunnen gebruiken in het gerecht en nooit over het gerecht gestrooid.

Bak masala nooit op hoog vuur, want anders verbrandt de masala en wordt het bitter van smaak.

Benieuwd naar nog meer gamba recepten? Mijn vorige gamba/garnalen recepten: http://goodfoodmix.nl/gamba/, http://goodfoodmix.nl/gambas/, http://goodfoodmix.nl/tijgergarnalen-met-chorizo/.

Benieuwd naar nog meer masala recepten? http://goodfoodmix.nl/kip-kikkererwten-masala/, http://goodfoodmix.nl/krabscharen-masala/.

Wat is jouw favoriete recept in masala? En wat vind je van de gamba’s in masala?

Tot gauw weer! En veel kookplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*