Homemade sushi, echt te lekker!!

Sushi en sashimi

Homemade sushi en sashimi (rauwe plakjes vis). Heerlijk deze Japanse hapjes. Mijn man en ik kopen de boterzachte en verse zalm- en tonijnmoten op de Haagse vismarkt. We gaan dan gezellig thuis aan de slag met onze sushi creaties.

Lees snel verder voor de uitleg met de vele foto’s. Ik hoop dat je het een leuk stuk vindt!!

Het gerecht voor 4 personen

Tijdsduur met voorbereidingen 2,5 uur

Ingrediënten en benodigdheden

  • 500 gram sushi rijst
  • 4 norivellen
  • 1 tube wasabi
  • 4 paar stokjes
  • Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels Japanse rijstazijn
  • 500 gram verse tonijnmoten
  • 500 gram verse zalmmoten
  • 1 dungesneden mango in reepjes
  • 1 dungesneden avocado in reepjes
  • 1 dungesneden komkommer in reepjes
  • potje viseitjes
  • kommetje water om je handen tijdens het sushi maken in te spoelen
  • verschillende schalen, bordjes, kommetjes etc. zie de foto’s
  • eventueel rijstkoker
  • 1 pakje surimi
  • ongeveer 10 grote garnalen
  • tempurameel voor de garnalen
  • zonnebloemolie en een klein pannetje om de garnalen in te bakken
  • 1 losgeklopt ei
  • eventueel rolmatje

De sushi benodigdheden zijn te koop bij Albert Heijn. Koop de verse vis op een vismarkt of visboer en vraag uitdrukkelijk of de vis geschikt is om rauw te eten!!

verse tonijn en zalm

verse zalm plakjes

Bereidingswijze

  • Zet het rijst op volgens de beschrijving op de verpakking in een rijstkoker of in een pannetje. En doe er na het koken 2 eetlepels rijstazijn doorheen.
  • Laat het rijst goed afkoelen en leg tijdens het afkoelen een vochtige handdoek over de pan en leg daarop de deksel. Hierdoor blijft het rijst vochtig.
  • Snijd alle bovenstaande ingrediënten.
  • Pel de garnalen en doe de garnalen door een losgeklopt ei en ten slotte door de tempurameel (leg eerst de tempurameel in een bakje). Bak de garnalen in een pan met aanbaklaag in een beetje zonnebloemolie bruin.
  • Snijd de zalm- en  tonijnmoten in plakjes.
  • Leg de norivellen klaar.
  • Leg het rijst erop en laat aan de randen wat ruimte over. Leg daarop bijvoorbeeld een reepje vis, komkommer, avocado etc. De gebakken garnalen kan je ook in stukken snijden en er op doen (Ebi tempura sushi). Je kan ook omgekeerde sushi maken en de buitenkant met viseitjes beleggen (California sushi rol).
  • En dan maar rollen, goed aandrukken tussentijds. Ik gebruik geen matje bij het rollen, maar die kan je er natuurlijk wel bij gebruiken. De gerolde sushi zijn maki’s.
  • Voor de nigiri sushi maak je kleine bolletjes rijst en die druk je een beetje plat en daar doe je dan een plakje vis op.
  • Leg een bolletje wasabi op een bordje met wat sushi en doe de sojasaus in een apart kommetje. Gebruik de stokjes om de sushi in de saus met wasabi te dopen en smullen maar.

Laat je creativiteit de vrije loop!! Het belangrijkste is dat je het rijst goed zet en dat je verse vis hebt.

De voorbereidingen

begin sushi rolgroente en fruit bij de sushi

tempura garnalen

Maki sushi

maki sushi

Nigiri sushi

nigiri sushi

nigiri sushi tonijn en zalm

Allerlei sushi op een schaal (met de California rol sushi, met de viseitjes)

sushi schaal

Sushi en sashimi schaal

sushi en sashimi schaal

Allerlei sushi op een bordje (sushi met een puntzakje: Temaki sushi)

sushi op een bordje

We love sushi

love sushi

Ik hoop dat je het leuk vond om het sushi avontuur te lezen!! Hopelijk ga jij ook snel aan de slag met sushi, het is een leuk idee voor een vrije dag.

Veel kookplezier!! Groetjes, Roshni 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*