De lekkerste spekjes met kousenband

Spekjes en kousenbandDit is 1 van de lekkerste gerechten die ik kan klaarmaken. Althans dat zeggen de meeste mensen. Ik hoop dat jij het recept een keertje klaarmaakt of dat je inspiratie opdoet. Dit zijn echt de lekkerste gekruide spekjes in zoete ketjap en zoute sojasaus. Het is een Surinaams recept, die ik helemaal mijn eigen heb gemaakt. Dit gerecht maak ik al jaren en heel vaak vragen mensen die bij mij op bezoek komen en een hapje mee-eten of ik dit gerecht wil klaarmaken. Hopelijk vind jij het recept lekker klinken en is het duidelijk beschreven om het een keertje klaar te maken.

Het recept voor 4 personen

Tijdsduur met voorbereidingen 45 minuten

Ingrediënten voor de spekjes

  • 750 gram speklappen
  • 6 eetlepels Kikkoman sojasaus
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 4 teentjes knoflook
  • Een stukje van 2 bij 2 cm Madame Jeanette
  • Een half bouillonblokje Maggi (de kleinste variant)
  • Snufjes zwarte peper en paprikapoeder

Ingrediënten kousenband

  • Ongeveer 350 gram kousenband
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui
  • Een half bouillonblokje (de kleinste variant)
  • Snufjes zwarte peper en paprikapoeder

Bereidingswijze spekjes

  • Snijd de speklappen in reepjes van ongeveer een halve cm.
  • Verwarm een grote wokpan op middelhoog vuur (geen extra vetten erbij, er komt straks genoeg vet vrij van de speklapjes).
  • Doe de spekjes in de pan. Zet het vuur wat hoger en blijf de spekjes omroeren voor 5 minuten. Verlaag het vuur. Laat 5 minuten staan.
  • Maal de knoflook en Madame Jeanette fijn. Voeg dit toe aan de spekjes.
  • Voeg snufjes zwarte peper, paprikapoeder en het halve bouillonblokje toe.
  • Roer de spekjes om en blijf dit doen voor 5 minuten op middelhoog vuur.
  • De extra vetten komen nu massaal vrij.
  • Voeg als laatst de Kikkoman sojasaus en zoete ketjap toe.
  • Laat het geheel 5 minuten op laag vuur staan.
  • Schep de spekjes op en doe dit in een kom. Anders worden de spekjes helemaal doorweekt door het vet.

Bereidingswijze kousenband

  • Snijd de kousenband in stukjes van 2 cm. Was de kousenband in een vergiet.
  • Verwarm een koekenpan.
  • Doe er een eetlepel zonnebloem bij. Laat de pan verwarmen op een laag vuurtje.
  • Snijd de ui. Doe de ui in de pan. Bak de ui glazig.
  • Doe de kousenband in de pan en roer het geheel om.
  • Voeg snufjes zwarte peper, paprikapoeder en het halve bouillonblokje toe.
  • Bak het geheel af in 10 minuten op laag vuur.

Bereidingswijze rijst

  • Doe een halve liter water in een ruime pan.
  • Laat dit koken.
  • Doe 400 gram rijst erbij.
  • Dek de pan af voor 10 minuten op laag vuur.
  • Doe het vuur uit en laat nog 5 minuten rusten.

Het serveren van het gerecht

  • Leg op een groot plat bord een hoeveelheid rijst (ik heb een kommetje gebruikt en dat gevuld met rijst en omgedraaid op het bord).
  • Doe een grote schep knapperige kousenband op de rijst en doe daarna een schep van de heerlijke spekjes op het geheel.

Eet smakelijk!

Nog meer soortgelijke recepten? Check: 2 manieren spekjes: red roast en zoete ketjap

red roast en zoete ketjap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*