Spekjes op verschillende manieren

Spekjes

Ik heb al eerder spekjes op de site geplaatst. Ik blijf nog steeds experimenteren met de spekjes. Ik heb twee nieuwe recepten voor de blog. Spekjes in zoete ketjap en red roast spekjes. Het lijkt misschien hetzelfde, maar in het vorig recept ‘gebakken spekjes in ketjap’ was er o.a. gebruik gemaakt van zoute ketjap en red roast kruiden in 1 recept. Nu maak ik twee verschillende recepten klaar typerend uit de Surinaamse keuken. Bij een Surinaams Chinese broodjeszaak staan ook meestal een broodje spek (broodje in ketjap) en broodje Tja Sieuw (broodje red roast kruiden) op het menu. Hierbij mijn eigen versies.

Combineer het vlees met een broodje, rijst of gewoon zo..

Zoute ketjap is dunner en doorzichtiger en past goed bij gebakken gerechten en zoete ketjap is wat dikker en past ook bij koude gerechten, bijvoorbeeld te gebruiken als een dressing voor een frisse vissalade.

Het recept voor 2 personen

Tijdsduur en voorbereidingen 40 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram speklapjes
  • red roast kruiden 1 zakje (te koop bij Toko)
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • 3 bouillonblokjes van Maggi
  • paprikapoeder
  • zwarte peper uit de molen
  • 200 gram rijst of 4 ovenbroodjes uit de oven
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • snufje zout
  • 1 stukje Madame Jeanette naar smaak

Bereidingswijze

  • Snijd 250 gram spekjes in blokjes.
  • Snijd 250 gram spekjes door de helft.
  • Verdeel de spekjes in twee kommen. In ieder kom de helft.
  • Marineer 250 gram van de spekjes met twee eetlepels zoete ketjap, 1.5 bouillonblokje, flink wat paprikapoeder, zwarte peper uit de molen en eventueel wat vers gemalen peper.
  • Marineer 250 gram van de spekjes (die door de helft zijn gesneden) met red roast kruiden, 1 eetlepel zoete ketjap, 1.5 bouillonblokje, flink wat paprikapoeder, zwarte peper uit de molen en eventueel wat vers gemalen peper. (Zonder de zoete ketjap vind ik de saus te bitter na het bakken.)
  • Laat het vlees in beide kommen een uurtje intrekken.
  • Snijd tussen het koken door de komkommer in plakjes, doe het in een kom en doe er de azijn en een snufje zout bij. Even omroeren en een halfuurtje laten intrekken.
  • Laat twee pannen heet worden met een anti-aanbaklaag.
  • Er is geen zonnebloemolie nodig, want de spekjes geven genoeg vetten af.
  • Bak in elke pan het vlees in 25 minuten op middelhoog vuur bruin. Zet het vuur indien gewenst lager.
  • Roer de blokjes goed om, totdat het bruin is. Er komt veel vet vrij, dit kan je weggieten in een bakje op het eind.
  • Bak de speklapjes die door de helft zijn gesneden om en om bruin en licht krokant. Giet het vet op het laatst ook weg indien gewenst.
  • Zet rijst volgens de verpakking of bak 4 broodjes af, voor ieder persoon twee broodjes, 1 met zoete ketjap en 1 met red roast spekjes.

Zoete spekjes met rijst en komkommer

spekjes met rijst en komkommer

Wat vind jij van mijn verschillende spekjes recepten?

Heb je nog suggesties over de recepten?

Veel kookplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*