Op aanvraag van mijn collega: hete kip in ketjap uit de Surinaamse keuken

Kip ketjap

Een collega van mij vroeg een tijdje terug of ik een lekker recept hete kip uit de Surinaamse keuken heb. Zij had samen met haar zoontje bij een Surinaams zaakje een broodje hete kip gegeten. Ik vroeg wat voor soort hete kip ze precies bedoelde, de masala variant of de zoete ketjap variant. Ze bedoelde de zoete ketjap variant. Zij heeft het recept klaargemaakt en ze vindt het absoluut voor herhaling vatbaar. Verderop in dit bericht zie je ook haar foto. Zij heeft het gecombineerd met puntjes. Ik heb nog wat variatietips toegevoegd.

Het recept voor 2 personen: broodjes hete kip ketjap

Tijdsduur met voorbereidingen 40 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram kippendijen
  • 4 eetlepels zoete ketjap
  • 3 Maggiblokjes (als je niet van zoutig houdt, dan graag bij 2 houden)
  • een stukje Madame Jeanette peper (2 cm) of een hele als je van pittig houdt
  • wat zwarte peper uit de molen
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • ovenpuntjes 4 stuks of 4 Surinaamse puntjes
  • 100 ml water

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden voor de ovenpuntjes.
  • Doe de ovenpuntjes na 10 minuten voor 15 minuten in de oven. Of zoals aangegeven op de verpakking. (Wanneer je geen winkeltje in de buurt hebt die Surinaamse puntjes verkoopt).
  • Maal de knoflook en Madame Jeanette peper fijn.
  • Ik heb een keramische pan met deksel gebruikt. Verwarm de pan op laag vuur en doe er de zonnebloemolie bij.
  • Snijd de kip in stukjes van ongeveer 2 of 3 cm.
  • Marineer de kip met de fijngemalen knoflook, peper, verkruimelde bouillonblokjes en zwarte peper.
  • Doe de gemarineerde kip in de pan.
  • Dek af met de deksel.
  • Draai tussentijds de kip om.
  • Laat de kip op middelhoog vuur in 15 minuten gaar  zo doorbakken.
  • Doe de zoete ketjap en water erbij, laat 15 minuten met de deksel erop gaar worden
  • Check tussentijds of de kip niet verbrandt.
  • De kip moet plakkerig worden, maar er moet nog jus overblijven.
  • Als de kip niet plakkerig wordt, dan kun je de kip zonder deksel op hoog vuur in 5 minuten doorbakken, wel goed roeren tussendoor, anders verbrandt de kip en zoete ketjap.

Variatietips: de hete kip gaat ook goed samen met noedels en wokgroenten, zoals op de foto bovenaan. Verder gaat de hete kip ook goed samen met rijst of (zoete) aardappelpuree tropische stamppot met zoete aardappelpuree.

Hete kip met een Surinaams puntje (foto van mijn collega)

Kip ketjap 3

Ik bak het liefst de hete kip ketjap in een keramische pan (met deksel)

keramische pan (2)

Eet smakelijk! Tot gauw weer en veel kookplezier!!

 

6 gedachten over “Op aanvraag van mijn collega: hete kip in ketjap uit de Surinaamse keuken

  1. Heb het samen met mijn man voorgeproefd heeeeeerlijk gerecht ,ga het zondag [eerste paasdag],voor de hele familie koken .fijn dat je het gegeven hebt .Dankjewel Jeanne

    • Hallo Jeanne, wat leuk om te horen! Graag gedaan hoor voor het recept. Bedankt voor je bericht en eet smakelijk zondag op eerste paasdag.
      Groetjes Roshni (Goodfoodmix).

  2. Hallo Roshni,
    Ik ben ook nieuwsgierig naar de versie met marsala. Zou je daar ook het recept van willen plaatsen?
    Groetjes Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*