Tropische stamppot

Stamppot zoete aardappel met speklapje

Ik kende vroeger alleen de stamppot als kruimige gestampte aardappelen met andijvie en spekjes (ook lekker). Het leek mij leuk omdat ik opgegroeid ben met de Surinaamse keuken, een aardappel in een stamppot te gebruiken die vaak gebruikt wordt in de Surinaamse keuken, de zoete aardappel. Daarnaast smaakt het zeer goed met de tropische mango en een speklapje in zoete ketjap. Zoete ketjap wordt ook veelvuldig gebruikt in de Surinaamse keuken. Cajunkruiden worden veelal in de Creoolse keuken gebruikt en dat vind ik ook wel passen in mijn tropische stamppot en de Cayennepeper geeft het geheel wat pit. Dit is echt een heerlijke stamppotten en vernieuwend tegenover de ‘reguliere’ stamppotten. Ga jij het ook proberen?

Het recept voor 2 personen

Tijdsduur met voorbereidingen 25 minuten

Ingrediënten

  • 600 gram zoete aardappelen met oranje binnenkant.
  • 2 dunne speklapjes.
  • 100 gram zoete mango.
  • 100 gram gerookte en gezouten spekreepjes.
  • 1 grote ui.
  • 2 theelepels zoete ketjap.
  • Mespuntjes Cajunkruiden met zout erin verwerkt en Cayennepeper in poedervorm, beide uit een busje.
  • 200 ml water.

Bereidingswijze

  • Schil de zoete aardappelen, spoel de zoete aardappelen schoon en snijd het in stukken.
  • Doe de zoete aardappelen in een kookpan met een laagje koud water, zodat de aardappelen net onder water staan. Zet de pan op het vuur en laat het geheel in 10 minuten op middelhoog vuur gaar koken.
  • Schil en snijd ondertussen de mango in blokjes. Leg dit apart in een schaal.
  • Verwarm een koekenpan. Doe de speklapjes in de koekenpan op middelhoog vuur. Bestrooi met de Cajunkruiden en Cayennepeper uit de busjes.
  • Bak de speklapjes in 4 minuten om en om gaar. Leg de speklapjes op een bord en giet de zoete ketjap eroverheen.
  • Bak in hetzelfde vet de spekreepjes en snijd de ui in niet al te fijne stukjes en doe dit erbij.
  • Bak het geheel in 5 minuten gaar.
  • Stamp de zoete aardappelen in de kookpan met de stamper grof en voeg de spekreepjes met de gebakken uitjes toe. Roer het geheel om en voeg ten slotte de mangoblokjes toe.
  • Roer het geheel om.
  • Doe een schep van de zoete aardappelstamppot samen met een speklapje op een bord en eet smakelijk!!

Bekijk nog een heerlijke stamppot: Zuurkool stamppot met speklapje.

zuurkoolstamppot met spek

Tot gauw weer, veel kookplezier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*