Dit gerecht past perfect bij het winterse weer. De heerlijke kruiden en specerijen vermengd door het vele vlees maken het gerecht tot een waar bourgondische maaltijd. Je bent vrij in het kiezen van de vele vleessoorten. Ik heb gekozen voor kipkarbonades. Verder horen ook chorizo en ontbijtspek in het gerecht thuis. De witte bonen in tomatensaus maken het gerecht af. Dus ben je een ware vleesliefhebber, dan is dit een ideaal gerecht voor jou.
Het gerecht voor 4 personen
Tijdsduur met voorbereidingen 75 minuten
Ingrediënten
- 250 gram Spaanse chorizo Albert Heijn Excellent
- 4 kipkarbonades van ongeveer 800 gram in totaal
- 0,25 liter Chardonnay
- 200 gram ontbijtspek
- 420 gram witte bonen in tomatensaus (blik)
- een halve theelepel paprikapoeder
- 1 bouillonblokje
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 10 kruidnagels
- 3 laurierbladen
- 2 eetlepels bloem
- 1 fijngesneden ui
Bereidingswijze
- Bak in een grote pan de ontbijtspek voor een paar minuten, totdat er genoeg vet vrijkomt. Bak de fijngesneden ui in het vet.
- Voeg de kipkarbonades toe en voeg de paprikapoeder en het bouillonblokje toe.
- Meng de gedroogde tijm door het geheel.
- Bak de kipkarbonades om en om bruin op middelhoog vuur, voor 20 minuten.
- Blus af met de wijn.
- Leg het geheel in een grote ovenschaal.
- Voeg de in stukjes gesneden chorizo toe.
- Giet de witte bonen in tomatensaus over het ovengerecht.
- Roer het bloem voorzichtig door de witte bonen in tomatensaus. (Dit zorgt straks voor een krokant laagje.)
- Stop de laurierbladen en kruidnagels voorzichtig tussen de ingrediënten in.
- Bak de ovenschotel in 50 minuten af op 250 graden, check tussendoor of de bovenkant mooi bruin wordt. Dit geldt voor mijn oven, het kan zijn dat je jouw oven iets lager moet zetten.
Klik op de links voor mijn andere bourgondische Franse schotels: Roshni’s Franse kipschotel, Franse lamsstoofschotel
Zou je ook mijn Poll willen invullen op mijn site? Ik ben ontzettend benieuwd wat jullie er tot nu toe van vinden.
Tot de volgende keer weer! Veel kookplezier!