Nationale Mosselweek t/m 6 september, een goede week om mosselen op tafel te zetten. Ik was laatst in Brugge geweest en ik zag daar mosselen in verschillende smaken gekookt. Mosselen in knoflook, kerrie, room, witte wijn, etc. Ik heb de mosselen in o.a. rijstazijn gekookt, het geeft een subtiele smaak aan de mosselen. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar het koken in witte wijn. Kies hierbij een wijn die je lekker vindt om te drinken. Dan weet je zeker dat je de smaak lekker vindt. Dus volgende keer kook ik de mosselen weer in een scheut witte wijn in plaats van de rijstazijn, omdat witte wijn toch een sterkere smaak geeft. Maar zo heeft een ieder zijn of haar voorkeur.
Het recept voor 2 personen
Tijdsduur met voorbereidingen 40 minuten
Ingrediënten
- 2 kilo mosselen
- 400 gram mosselgroenten
- 6 bouillonblokjes van Maggi
- 1 zakje mosselkruiden
- chilipeper uit de molen
- zwarte peper uit de molen
- 50 ml Japanse rijstazijn
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 3 laurierbladen
Bereidingswijze
- Was de mosselen in koud water, degenen die opengaan weggooien, tenzij ze na een tik tegen het aanrecht weer dichtgaan. Schrob ze schoon en haal met een stevig mesje de eventuele uitsteeksels weg.
- Doe de mosselen in een pan.
- Giet de pan vol met koud water.
- Doe de mosselkruiden en bouillonblokjes in de pan, roer het geheel om.
- Doe naar smaak de chilipeper en flink wat zwarte peper uit de molen erbij.
- Giet de rijstazijn over de mosselen.
- Doe de gedroogde tijm erbij en roer het geheel flink om.
- Duw de laurierbladen tussen de mosselen.
- Laat de mosselen 10 minuten koken.
- Doe de mosselgroenten erbij.
- En laat daarna de mosselen 20 minuten sudderen op laag vuur.
Wat is jouw favoriete smaak om mosselen in te koken? Eet jij vaak mosselen?
Voor nog meer recepten uit de zee: salade uit de zee, krabscharen in masala, coquilles en gebakken zalm, zomerse surf en turf, tonijn chorizo.
Veel kookplezier!!