Iedereen heeft weleens nostalgische gevoelens bij eten. Ik doel op het eten waardoor jij je beter voelt, omdat het je doet denken aan een bepaalde gebeurtenis in het verleden, maar soms ook omdat het je een extra goed gevoel geeft doordat het gewoon een super gerecht voor jou is. Ik heb dat met meerdere gerechten. En dit is er 1 van. Een pittig speklapje gekruid met simpele kruiden, ketjap en knoflook. In de zomer op de BBQ, in de winter gebakken in de pan. Sinds kinds af aan vind ik dit toch wel het lekkerste stukje vlees.
Het zoete van de bruine bonen in zoete ketjap en het zure van de komkommer in het sap van de limoen passen er perfect bij.
Dit is een zeer makkelijk en snel recept. Je bent er maar minder dan 30 minuten mee bezig. Dit is deel 1 van comfort food, deel 2 volgt binnenkort met een nieuw recept.
Wat is jouw favoriete comfort food? Laat gerust een reactie achter door middel van het reactieformulier onderaan dit bericht in te vullen. Bedankt 🙂
Het recept voor 2 personen
Tijdsduur met voorbereidingen ongeveer 30 minuten
Ingrediënten
- 8 dunne speklapjes
- 3 theelepels zoete ketjap
- 2 fijngemalen knoflook
- 2 bouillonblokjes van Maggi
- zout naar smaak
- zwarte peper uit de molen
- paprikapoeder
- 1 blik bruine bonen van ongeveer 400 gram
- 1 komkommer
- 1 limoen
Bereidingswijze
- Verwarm de pan (met anti-aanbaklaag.)
- Doe eerst 4 speklappen in de pan.
- Smeer de fijngemalen knoflook over de lapjes.
- Bestrooi de lapjes met 1 fijngemalen bouillonblokje en zwarte peper uit de molen.
- Laat een minuut bakken.
- Draai de lapjes om en bestrooi het met een snufje zout, zwarte peper uit de molen en paprikapoeder.
- Laat het ook weer een minuut bakken.
- Draai de speklapjes tijdens het bakken om totdat de lapjes bruin zijn.
- Voeg als laatste een theelepeltje zoete ketjap toe en laat het geheel even sudderen, draai tussendoor nog even om.
- Volg bovenstaande stappen ook voor de overige 4 speklapjes.
- De bruine bonen zijn binnen 5 minuten klaar in een pannetje, voeg er 1 theelepeltje zoete ketjap bij en wat zout naar smaak. Roer het geheel.
- Snijd de komkommer in blokjes, doe het in een schaal en voeg de uitgeperste limoensap toe en een snufje zout. Roer het geheel.
Tip: gebruik een spatdeksel tijdens het bakken van de speklapjes.
Een speklapje op brood met chilisaus:
Klik op de link voor een soortgelijk recept: gebakken spekjes in ketjap
Veel kookplezier en tot gauw weer!