647
Dit is een makkelijk, kruidig, pittig, verrassend en vernieuwend recept. Daarom noem ik het flitsende kip met gebakken rijst. De kip is heerlijk pittig gekruid met allerlei verrassende kruiden die zeer goed bij elkaar passen en de gebakken rijst is zeer goed gevuld, hierdoor zet je een lekkere en creatieve ’totally mix’ maaltijd op tafel.
Het recept voor 2 personen
Tijdsduur met voorbereidingen 40 minuten
Ingrediënten kip
- 500 gram kip (kippenpoten en kippenvleugels)
- 4 kruidnagels
- 1 Madame Jeanette peper
- een kwart theelepel foelie poeder
- een kwart theelepel gerookte paprikapoeder
- zwarte peper uit de molen naar smaak
- 1 chilipeper
- een theelepel Jamaican jerk kruiden
- een kwart theelepel komijnzaadpoeder
- 1 theelepel zoete ketjap
- 2 bouillonblokjes Maggi
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Ingrediënten rijst
- 400 gram witte rijst
- 500 ml water
- 250 gram spekjes (voor in de stamppot)
- 1 ui
- 5 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 2 bouillonblokjes Maggi
Bereidingswijze kip
- Verwarm een grote wok op middelhoog vuur en doe er de zonnebloemolie bij.
- Laat de zonnebloemolie goed warm worden en doe de kip erbij.
- Prik de kruidnagels in een Madame Jeanette peper en draai dit langzaam en voorzichtig door het geheel, zodat de peper niet knapt (hierdoor wordt het te heet) en dat de kruidnagels in de peper blijven zitten. Dan kan je de peper met kruidnagels straks makkelijk verwijderen. Het is namelijk niet lekker om een kruidnagel tussen je kiezen te krijgen
- Voeg de resterende kruiden en specerijen toe.
- Snijd de chilipeper fijn en voeg deze toe.
- Bak het geheel 20 minuten op middelhoog vuur en roer de kip regelmatig om.
- Voeg ten slotte de bouillonblokjes en ketjap toe.
- Bak het geheel nog 20 minuten door op laag vuur en roer de kip regelmatig om.
- De kip is nu klaar. Verwijder de Madame Jeanette met de kruidnagels erin. Tussentijds kun je de rijst klaarmaken.
Bereidingswijze rijst
- Gebruik een keramische pan. Verwarm de pan.
- Doe de spekjes in de pan en bak de spekjes in 15 minuten krokant op middelhoog vuur.
- Versnipper een ui en maal de knoflook fijn en voeg dit toe in de pan.
- Voeg de rijst en water toe in de pan en doe de deksel erop.
- Laat 20 minuten het geheel sudderen op laag vuur.
- Haal de deksel eraf en roer het geheel om en doe de eieren erbij, roer de eieren door het geheel.
- Voeg de bouillonblokjes toe.
- Bak het geheel door totdat de rijst niet meer vochtig is en de rijst zacht is.
- Serveer zoals op de foto.
Zin in nog een recept met rijst? https://goodfoodmix.nl/spekjes-kousenband/
Zin in nog een recept met kip? https://goodfoodmix.nl/pittige-fried-chicken/
Tip: gebruik bij het klaarmaken van de rijst een keramische pan