Dit gerecht had ik gezien in het televisie programma van Luke Nguyen een Vietnamese Australische chef, en het leek me leuk om het een keer klaar te maken. Ik heb er wel een eigen draai aan gegeven wat het pekelen van de eendenborstfilets betreft. Het roken van de filets doe ik ook op een bijzondere manier, hiervan heb ik een fotoreeks gemaakt.
Het recept voor 2 personen
Tijdsduur met voorbereidingen 1,5 uur
Ingrediënten
- 2 grote stukken eendenborstfilets van elk 300 gram
- Zoutwater (10 eetlepels zout in een liter water mengen)
- 4 eetlepels hoisinsaus
- 1 bouillonblokje
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel chilipoeder
- naar smaak zwarte peper uit de molen
- 50 gram rijst
- 1 buideltje groene thee blaadjes (uit een groen theezakje gehaald)
- ongeveer 10 stuks steranijs
- 3 stukken kaneel in stukken
Bereidingswijze
- De eendenborstfilets heb ik eerst ingelegd in zoutwater voor een half uurtje, daarna kort gespoeld en drooggedept.
- De filets gemarineerd in hoisinsaus, een bouillonblokje, vissaus, chilipoeder en zwarte peper uit de molen.
- Op de huid heb ik de eendenborstfilets krokant gebakken.
Uitleg van het roken van de filets met foto’s
In heb in een grote wokpan aluminiumfolie geplaatst, daarop rijst, groene thee, steranijs en kaneel gelegd.
Hier zie je dat ik de stoompan in de wokpan leg met de eendenborstfilets erin. Het geheel op laag vuur laten roken voor een uur, omdat het dikke filets zijn. De filets mogen rosé zijn van binnen, anders wordt het te droog.
Het gerecht is echt om te smullen. Je proeft de rooksmaak en de heerlijke kruiden en specerijen. Wat vind je van dit gerecht? Zou je het zelf ook zo klaarmaken?