Een prachtig Surinaams Hindoestaans gerecht van mijn moeder. Typisch mama’s kitchen. Een heerlijke delicatesse: krabscharen in masala. Vers gekocht op de Haagse markt. De krabscharen bevatten veel vlees. Het is ook heel leuk en avontuurlijk om te eten. Met de vijzel breek je de scharen open en met een stokertje haal je het vlees eruit. Jammie!!! Bedankt mama voor het prachtige recept 🙂
Typisch mama’s kitchen.
Het gerecht voor 4 tot 6 personen
Tijdsduur met voorbereidingen 1.5 uur
Ingrediënten krabscharen
- 1 kg krabscharen (ongeveer 8 grote scharen)
- 2 citroenen
- 2 fijngesneden uien
- 8 teentjes fijngemalen knoflook
- 1 fijngemalen madame Jeanette
- 1 theelepel geroosterde komijnzaad
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 5 eetlepels masala
- 1 eetlepel gharam masala (sterker van smaak dan de gewone masala)
- 1 theelepel zwarte peper uit de molen
- zout naar smaak
- 3.5 liter water ongeveer (de scharen moeten goed bedekt zijn met water)
- 1 fijngesneden tomaat
- 3 fijngesneden stengels selderij
- evt. 1 grof gesneden groene mango en 4 grof gesneden okers
- evt. 200 ml kokosmelk en 1 stuk gember (ter grootte van je duim)
Voorbereiding van de krabscharen
- Borstel de scharen schoon met een borsteltje, citroen en water.
- Laat de scharen voor een kwartier weken in citroensap met water (van ongeveer 1 citroen en een hoeveelheid water dat alle scharen onder water staan).
Bereidingswijze krabscharen volgens de hoeveelheid van bovenstaande ingrediënten
- Laat de zonnebloemolie heet worden in een grote pan.
- Frituur de uien, knoflook, en fijngemalen geroosterde komijnzaad (de komijnzaad van te voren fijnmalen met een vijzel en stamper en zeer kort bakken in een droog pannetje).
- Voeg de masala en gharam masala toe en bak het geheel op laag vuur.
- Voeg de scharen toe.
- De pan vullen met water.
- Voeg zout en zwarte peper toe.
- Laat het geheel 45 minuten koken.
- Voeg het laatste kwartier de tomaat en selderij toe.
Variatietip 1: evt. kan je in het laatste kwartier 1 grof gesneden groen mango en 4 grof gesneden okers toevoegen (dit maakt de saus dikker).
Variatietip 2: geef het gerecht een Indonesisch tintje door het laatste kwartier 200 ml kokosmelk en een licht gestampte stuk gember (ongeveer net zo groot als je duim) erbij te doen. De gember moet niet uit elkaar vallen en dan kan je de gember na een kwartier uit de pan halen, anders wordt de smaak te sterk.
Ingrediënten citroensaus
- 1 fijngesneden ui
- 1 uitgeperste citroen
- een halve madame Jeanette in stukjes gesneden
Bereidingswijze citroensaus
- Doe de ui, citroen en madame Jeanette in een kom.
- Hussel goed om.
- Giet na het opdienen van de krab een theelepel (of meer, naar smaak) over je krab.
Maak er voor 4-6 personen rijst bij volgens de verpakking. Stamp in een vijzel de krabscharen en haal het vlees met een stokertje eruit, giet er de citroensaus over, meng met het rijst. Eet het rijst met de heerlijke masala saus en een beetje citroensaus.
Veel kookplezier!! 🙂
Smullen maar!! Wat vind je ervan? Laat gerust een reactie achter!
Ben je benieuwd naar nog meer recepten uit de zee? Gebakken zalm in olijfolie of gebakken forellen of tijgergarnalen met chorizo of coquilles en gebakken zalm.