1,5K
Een collega van mij vertelde over het klaarmaken van zuurkool stamppot op de Hollandse traditionele manier. Het leek mij leuk om dit te proberen. Ik vond het zeer geslaagd. Ik heb er zelf kruidige speklapjes bij bedacht.
Wat is jouw lievelingsstamppot?
Het recept voor 2/3 personen
Tijdsduur met voorbereidingen 2.5 uur
Ingrediënten
- 500 gram zuurkool
- 300 gram zuurkoolspek
- 400 gram geschilde aardappelen
- 6 dunne speklapjes (gehalveerd)
- 2 fijngemalen theelepels gember
- 2 fijngemalen teentjes knoflook
- 1 bouillonblokje
- ongeveer 500 ml water
Bereidingswijze
- Doe in een grote pan de aardappelen samen met de zuurkool en zuurkoolspek.
- Giet er het koude water overheen. Tussentijds checken of het geheel nog onder water ligt.
- Laat 2 uurtjes pruttelen. Vergeet niet om 10 minuten voor het einde van de tijd alvast te beginnen met de speklapjes.
- Haal de zuurkoolspek uit de pan.
- Snijd dit in stukjes.
- Giet het water uit de pan met een vergiet.
- Prak de aardappelen samen met de zuurkool voorzichtig fijn.
- Doe de zuurkoolspekjes in de pan erbij en hussel dit door elkaar.
- Wrijf de speklapjes met het fijngemalen bouillonblokje, gember en knoflook in.
- Snijd de speklapjes door de helft.
- Bak de speklapjes bruin in 5 minuten (tussentijds draaien)
Benieuwd naar nog een Hollands gerecht? Varkenshaas omwikkeld met katenspek en dubbelgedopte tuinbonen.
Tot gauw weer en veel kookplezier!