Kip ketjap volgens mijn mama’s kitchen

kip ketjap

Soms zijn het de kleine dingen die veel verschil maken tijdens het koken. Bijvoorbeeld, ik maakte kip ketjap altijd op een andere manier klaar dan mijn moeder. Ik vond haar recept altijd veel lekkerder, terwijl we toch dezelfde kruiden en specerijen gebruikten. Natuurlijk mama’s kitchen is ook lekkerder en als je het zelf klaarmaakt zal het nooit hetzelfde zijn als haar recept. Maar toch was de smaak lekkerder van de kip ketjap toen ik het klaarmaakte volgens haar recept. Ik zal de stappen bij de bereidingswijze uitleggen.

Het gerecht voor 4 personen

Tijdsduur met voorbereidingen 60 minuten

Ingrediënten

  • 1000 gram kippendijen of 1 hele kip in stukken
  • 1 fijngesneden grote ui
  • 1 cm fijngemalen gember
  • 6 fijngemalen teentjes knoflook
  • 6 eetlepels zoete ketjap
  • 4 fijngemalen bouillonblokjes van Maggi
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • een halve glad gestreken theelepel paprikapoeder
  • zwarte peper uit de molen naar smaak
  • eventueel een stukje fijngemalen Madam Jeanette peper
  • 1 komkommer
  • 1 theelepel azijn
  •  snufje zout voor bij de komkommer
  • 500 gram rijstkorrels en water volgens gebruiksaanwijzing rijstverpakking

Bereidingswijze

  • Verwarm een grote wokpan en giet de zonnebloemolie erbij.
  • Laat de zonnebloemolie heet worden.
  • Doe de kip in een bak met water en azijn en spoel het goed uit onder de kraan en laat het uitlekken in een vergiet.
  • Voeg de ui, knoflook en gember (eventueel Madame Jeanette toe in de wokpan.
  • Bak het geheel in een paar minuten lichtbruin.
  • Voeg de uitgelekte kip toe.
  • Zet de pan op hoog vuur.
  • Begin met het geheel telkens om te roeren. Dit roeren is erg belangrijk op hoog vuur. Er komt veel water vrij, laat het verdampen en tussentijds het geheel blijven omroeren. Dit proces duurt ongeveer een halfuur. Pas op dat het niet aanbrandt. Daarom is het omroeren belangrijk. Als het water is verdampt gelijk het vuur lager zetten.
  • Voeg de paprikapoeder en zwarte peper toe.
  • En als laatste pas de zoete ketjap en laat nog op matig vuur dit geheel een kwartier sudderen. Waarom pas als laatste? Mocht je de ketjap al eerder toevoegen dan zal dit verbranden tijdens het proces van de kip aanbakken op hoog vuur.

Wist je dat kip in de Hindoestaanse keuken altijd wordt gewassen in water en azijn? Dit om nare luchtjes van de kip weg te wassen. De kip wordt daarna gewassen onder de kraan. En in een vergiet laat men dan de kip uitlekken.

  • Snijd de komkommer in stukjes en doe het in een kom samen met 1 theelepel azijn en een snufje zout.
  • Zet er rijst bij volgens de rijstverpakking.

Heb jij ook een lekker kip ketjap recept? En wat vind je van dit recept?

Benieuwd naar nog meer recepten uit de Surinaamse keuken? Klik dan snel verder: krabscharen in masala, Surinaamse bami met kip, saoto soep.

Veel kookplezier weer!! Groetjes Roshni van Goodfoodmix.

Reacties zijn gesloten.