Bami met zoete kip ketjap

door Goodfoodmix


Er zijn vele versies van Surinaamse bami, in mijn familie wordt het op verschillende manieren klaargemaakt. De meeste voegen zoete ketjap en sojasaus (zoute ketjap) toe. Ik heb mijn variant lekker zoet gemaakt met het zoute uit de Maggi bouillonblokjes. Dit gerecht is ideaal voor als je snel iets lekkers op tafel wilt toveren, dat er uitziet als een uitgebreid gerecht.

Het recept voor 2 personen

Tijdsduur met voorbereidingen 50 minuten

Ingrediënten kip

  • 8 stuks kippendijfilet (ongeveer 800 gram)
  • 6 eetlepels zoete ketjap
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes fijngeperste knoflook
  • een halve fijngemalen Madame Jeanette peper
  • 3 bouillonblokjes Maggi
  • een bekertje water van ongeveer 100 ml

Ingrediënten bami

  • 250 gram spaghetti
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • ongeveer 1.5 liter water
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • zout en peper naar smaak
  • een stukje fijngemalen Madame Jeanette peper
  •  apart erbij: een bosje peterselie, gesneden

“Wist je dat Surinaamse bami met spaghetti wordt klaargemaakt?”

Bereidingswijze kip

  • Laat een wok of koekenpan warm worden op middelhoog vuur, voeg de zonnebloemolie toe en laat het warm worden.
  • Snijd de kippendijen in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm.
  • Doe de kippendijen in de pan en bak de kippendijen lichtbruin in 4 minuten ongeveer, op middelhoog vuur.
  • Voeg de zoete ketjap toe en bak het in 15 minuten op middelhoog vuur gaar.
  • Voeg de knoflook en Madame Jeanette over de kip, hierdoor verbrandt de knoflook niet en krijgt de kip meer smaak.
  • Roer het geheel geregeld om en als al het ketjap is ingedikt, voeg dan het water toe en laat nog 10 minuten doorsudderen.
  • Laat het afgedekt rusten.

“Maak de bami tussendoor klaar.”

Bereidingswijze bami

  • Vul een pan met ongeveer 1.5 liter water, breng het aan de kook.
  • Voeg de bami toe.
  • Laat het 15 minuten zachtjes koken.
  • Giet het af en spoel het af met koud water, giet ook al het koud water af.
  • Laat de zonnebloemolie warm worden in de pan en doe de bami erbij, roer het om.
  • Doe de zoete ketjap, zout, peper en Madame Jeanette, gesneden peterselie erbij en laat het geheel heet worden in ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur, roer tussentijds door.
  • Serveer de bami op een bord, de kip erbij en daaroverheen strooi je wat peterselie.
  • Eventueel kun je er voor een zuurtje, gesneden komkommers met wat zout en ingelegd op azijn toevoegen bij het gerecht.

Zin in nog een Surinaams gerecht, check de volgende link:

https://goodfoodmix.nl/spekjes-kousenband/

Eet smakelijk en tot de volgende keer!!

You may also like

2 Reacties

Benjamin van Eck 8 juli 2020 - 17:00

Heerlijk

Beantwoord
Goodfoodmix 8 juli 2020 - 17:12

Dank je wel 🙂

Beantwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.