Masala kipgehaktballetjes, mijn nieuwste snack op mijn foodblog. Ik heb wel vaker kipgehaktballetjes in bijvoorbeeld ketjap klaargemaakt, maar nooit in masala, heerlijk is het en echt het proberen waard! Ik heb de masala klaargemaakt zoals ik ook altijd voor kippenpoten/kippendijen doe. Masala klaarmaken in de pan gaat altijd eerst door de pan goed warm te laten worden, dan zonnebloemolie erbij en dan pas de masala kruiden.
Masala: dit is een mengsel van geroosterde kruiden en specerijen afkomstig uit India en door de contractarbeiders uit India naar o.a. Suriname meegenomen (mijn roots). Iedere streek uit India heeft verschillende masala samenstellingen. Doordat de masala geroosterd is wordt het ook wel ‘garam masala’ genoemd, garam betekent: warm. Hiermee wordt dus aangeduid dat de masala geroosterd is voordat het gebruikt kan worden bij het koken. In Nederland zijn er verschillende masala varianten te koop: van mild tot een sterkere smaak, bijvoorbeeld ‘doksa masala’, speciaal voor een authentiek Hindoestaans eendenvlees recept. Je kunt natuurlijk ook zelf masala maken, dat deden mijn moeder en oma vroeger. Maar de Surinaamse masala uit de Toko, zelfs supermarkt, bijvoorbeeld van Nandan is uitstekend van smaak!
Het recept voor 4 personen als snack
Tijdsduur met voorbereidingen 20 minuten
Ingrediënten masala kipgehaktballetjes
- 500 gram kipgehakt
- 1,5 eetlepel masala (ik heb Nandan’s gebruikt)
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 50 ml water
- 1 Maggi bouillonblokje
- 20 gram roomboter
- paprikapoeder en chilipoeder naar smaak
Bereidingswijze
- Kruid het gehakt met paprikapoeder, chilipoeder en het bouillonblokje en maak er kleine balletjes van. Verkruimel het bouillonblokje eventueel door met een lepel erop te drukken.
- Verwarm de pan en doe de zonnebloemolie erbij.
- Laat de pan met zonnebloemolie warm worden en doe de masala erbij, bak de masala op laag vuur aan en roer het tussendoor om. Absoluut niet op hoog vuur, want dan gaat de masala verbranden.
- Voeg het water erbij en roer op middelhoog vuur de masala met water om.
- Doe de kipgehaktballetjes erbij en laat de balletjes eerst op 1 kant bruin worden en dan na een paar minuten op de andere kant en daarna kun je ze omroeren. Doe je het eerder dan gaan de balletjes kapot.
- Doe het klontje roomboter erbij en het zal smelten in de pan. De roomboter geeft de kipehaktballetjes een extra lekkere smaak.
- In ongeveer 15 minuten zijn de kipgehaktballetjes gaar. Roer af en toe om.
- Serveer het in een schaal met wat snackgroenten, zoals komkommer, paprika en worteltjes erbij. Eet smakelijk!
Benieuwd naar nog een kipgerecht in masala:
https://goodfoodmix.nl/kip-kikkererwten-masala/
Veel kookplezier!! En geniet van het mooie weer!