Wellicht heb jij weleens nasi klaargemaakt, gebakken rijst met groenten en vlees naar keuze. Iedereen maakt het anders klaar. De ingrediënten (zoals bijvoorbeeld gember, laos, ketjap, sambal) van de verschillende nasi’s matchen overigens over het algemeen wel met elkaar. Ik heb gekozen voor gebakken rijst met o.a. baby maïs en lente-ui voor een frisse bite. Daarnaast heb ik er saté met zelfgemaakte pindasaus bij klaargemaakt. Serveer bij het geheel bijvoorbeeld augurkjes of komkommer op azijn. Mijn nasi plaats ik in de Surinaams (Javaanse) keuken omdat het raakvlakken heeft met de Surinaamse en de Indonesische keuken. Dit gerecht past daarom ook goed bij goodfoodmix.
Het recept voor 4 personen
Tijdsduur met voorbereidingen 90 minuten
Ingrediënten nasi
- 300 gram rijst
- 1 fijngesneden ui
- 4 fijngesneden teentjes knoflook
- 1 lente-ui in stukjes gesneden
- 10 keer baby maïs in stukjes gesneden
- 4 eetlepels zoete ketjap
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 1 theelepel fijngemalen gember
- 1 theelepel fijngemalen laos
- fijngemalen Madam Jeanette peper naar smaak
Bereidingswijze nasi
- Zet het rijst op in een pan, beschreven zoals op de verpakking, zorg ervoor dat het rijst niet plakkerig wordt (door minder water toe te voegen). Ik gebruik een rijstkoker.
- Bak de spekreepjes in een pan.
- Doe de spekreepjes in een wokpan zonder het vet.
- Bak de ui en knoflook mee.
- Bak het gare rijst mee.
- Dek de pan af.
Ingrediënten saté
- 400 gram magere varkenslappen
- 400 gram kipfilet
- 4 eetlepels zoete ketjap
- 4 bouillonblokjes
- 1 theelepel fijngemalen gember
- 1 theelepel fijngemalen laos
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 10 satéprikkers
Bereidingswijze saté
- Leg de saté prikkers een paar minuten in een bakje water, zodat het niet aanbakt bij het grillen.
- Marineer de twee soorten vlees apart, allebei met de helft van de ingrediënten.
- Rijg het aan de stokjes en bak het in een grillpan gaar in ongeveer 20/25 minuten.
- Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om 1 soort vlees te gebruiken.
Ingrediënten pindasaus
- 200 gram pindakaas
- 1 hand vol fijngemalen pinda’s (gebruik de keukenmachine)
- 200 ml water
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 2 eetlepels zoute ketjap
- Een halve theelepel sambal of fijngemalen Madam Jeanette
- 1 theelepel fijngemalen gember
- 1 theelepel fijngemalen laos
Bereidingswijze pindasaus
- Doe de pindakaas samen met de fijngemalen pinda’s in een pannetje op zeer zacht vuur.
- Voeg de ingrediënten toe.
- Voeg telkens water toe en roer zachtjes door totdat je een dikke gladde saus krijgt.
Serveer bij het geheel naast de stukjes augurken/komkommer op azijn, bijvoorbeeld een garnalen sambal.
Het duurde even, maar dan heb je wel een lekkere nasi op je eigen manier!
Wat zijn jouw variatie tips voor een lekkere nasi?