Pudding toetje met agar agar, kokos- en aardbeiensmaak

door Goodfoodmix

Ik heb wel vaker gelatine gebruikt, maar ik wilde dit keer een dessert met een vegetarisch bindmiddel klaarmaken en dat is dus agar agar geworden. Agar agar is een vegetarisch bindmiddel, gemaakt van roodwier (zeewier). Het wordt vooral in de Aziatische keuken gebruikt. Vooral in Thaise en Indonesische keukens wordt er vaker agar agar gebruikt om prachtige desserts mee klaar te maken. Er zijn ook vele varianten te koop, ik heb er eentje gekocht in de supermarkt en deze agar agar komt uit Indonesië. De foto is verderop in dit bericht toegevoegd.

Ik heb 2 soorten desserts met agar agar klaargemaakt. De eerste (foto hierboven) was met verschillende lagen: mango-, kokos-, perzik- en citroen/frambozensmaak. Helaas ging het niet helemaal goed, de bovenste laag met citroen/frambozen is niet ingedikt, dit kwam door de zuren die in de citroen zitten, helaas niet goed ingelezen hierover, pas achteraf. Hierover straks meer. De overige lagen waren wel goed gelukt. De mangosmaak en kokossmaak passen het beste bij elkaar en bleven ook goed op elkaar geplakt, de perziksmaak helaas niet en de bovenste laag met citroen/frambozen was dus te zacht gebleven. Een soort van jam.

Het volgende dessert zie je hieronder: een aardbeienlaag met kokoslaag. De aardbeienlaag was niet geconcentreerd genoeg van smaak, er moesten meer aardbeien door het mengsel. De kokoslaag was wel lekker, ik heb kokosmelk met kookroom gemengd. (De pudding zat dus andersom in de schaal).

De agar agar die ik heb gebruikt:

Ik ben zeker wel goed te spreken over de agar agar, 1 theelepel agar agar kun je gebruiken om van 250 ml vloeistof een pudding te maken. Als je de pudding wat zachter wilt maken, gebruik je 1 theelepel voor 300 ml vloeistof.

Ik deel nog een aantal tips, voor ik begin met het recept te beschrijven.

  1. Zorg er bij meerdere lagen voor, dat je de eerste laag wat laat afkoelen, sowieso moet de eerste laag een pudding bovenlaagje hebben gevormd. Dit duurt een kwartier, ik heb het op het aanrecht laten afkoelen. (Duurde voor mijn gevoel een eeuwigheid).
  2. Dan giet je de tweede warme laag eroverheen. Dit ging dus niet helemaal goed, waardoor de pudding bij het tweede dessert ongelijk is geworden. Ik had de eerste laag niet voldoende laten afkoelen, waardoor het door de eerste laag begon te sijpelen, toen moest ik stoppen met het gieten ervan en de eerste laag verder laten afkoelen. De eerste laag moet echt al een bovenlaagje pudding hebben gevormd. Dan moeten de lagen bij afkoelen ook goed op elkaar geplakt blijven.
  3. Prik de belletjes met een scherp mesje kapot.
  4. Gebruik geen zuren, zoals citroen of gebruik meer agar agar en bij gebruik van mango, laat het mengsel dan langer doorkoken. Zoals ik heb ondervonden bij het eerste dessert ging het niet goed bij de bovenste citroen/frambozenlaag.
  5. Ik had op meerdere filmpjes gezien dat je warme lagen over elkaar moet gieten, om ervoor te zorgen dat de lagen op elkaar zouden moeten blijven plakken, maar dit is bij mij niet helemaal gelukt. Bij het eerste dessert zaten de mango- en kokoslaag wel goed op elkaar, maar de perziklaag niet en bij het tweede dessert, de kokos- en aardbeienlaag niet.
  6. Ik hoor je denken, waarom zet je dit recept dan online. Dit omdat het wel een lekker dessert is, wanneer ik het beste pak uit allebei de desserts en dat is dus voor de volgende keer: de kokos en mango bij elkaar te voegen in 1 dessert en dan moet het wel helemaal goed gaan lukken. Of de aardbeienlaag meer smaak te geven door veel meer aardbeien te gebruiken. En de lagen dus, zoals hierboven beschreven, op de juiste manier op elkaar te gieten.

Het recept voor 1 pudding voor 10 personen

Tijdsduur met voorbereidingen 45 minuten en tijdsduur voor het stevige pudding is geworden minimaal 8 uur, waarschijnlijk veel korter, maar dat weet ik niet, omdat ik het voor de volgende dag had klaargemaakt

Ingrediënten agar agar pudding met kokosmelk en aardbeien

Eerste laag kokos

  • 2 volle theelepels agar agar
  • 100 ml koud water
  • 250 ml kokosmelk
  • 150 ml kookroom
  • 4 eetlepels suiker

Bereidingswijze

  • Leg een glazen schaal met een diameter van 22 cm klaar.
  • Doe in een pan het koude water met agar agar en roer het goed door met een garde.
  • Zet de pan op het vuur, en zet het op middelhoog vuur.
  • Doe de kokosmelk, kookroom en suiker erbij.
  • Laat het tot het kookpunt komen (dat het gaat borrelen) en laat het 1 minuut doorkoken.
  • Roer het tussentijds goed door.
  • Giet het in de schaal en laat het afkoelen.

Tweede laag aardbeien

  • 2 volle theelepels agar agar
  • 500 ml koud water
  • 4 eetlepels suiker
  • 300 gram aardbeien, voor de volgende keer 500 gram

Bereidingswijze

  • Pureer 150 gram aardbeien, dit heb ik fout gedaan, dus ik zou voor de volgende keer veel meer aardbeien pureren, ongeveer 300 gram.
  • Doe in een pan het koude water en voeg de agar agar toe.
  • Voeg de gepureerde aardbeien en suiker toe. Roer het geheel goed door.
  • Laat het tot het kookpunt komen (dat het gaat borrelen) en laat het 1 minuut doorkoken.
  • Snijd de resterende aardbeien in plakken.
  • Giet de laag uit de pan op de eerste laag in de schaal. De eerste laag moet dus al een dun bovenlaagje pudding hebben gevormd.
  • Duw de aardbeien in de bovenste laag.
  • Laat het afkoelen voor een kwartier.
  • Doe de schaal met de lagen in de koelkast voor een paar uur. In mijn geval, een hele dag.
  • Je voelt al na een uur, dat het pudding is geworden.
  • Ik had het een dag van te voren gemaakt en pas de volgende dag uit de koelkast gehaald.
  • Serveer het vlak voor het eten, omdat het bij te lang laten staan uit de koelkast, de pudding waterig gaat worden.
  • Als je de pudding op een groot bord wilt serveren, dan wil je het omkeren. Snijd de randen voorzichtig los met een scherp mesje, duw de pudding in het midden wat heen en weer, zodat het loskomt. Houd er een bord onder en keer het om. Snijd het in stukken en eet smakelijk!

Mijn man, mijn zus en haar kids vonden de kokoslaag wel lekker, maar de aardbeienlaag miste echt de smaak. Dus ik ga de volgende keer de mangolaag met de kokoslaag proberen of meer aardbeien toevoegen voor de aardbeienlaag.

Nog een dessert met kokos proberen (deze is heel makkelijk en kort): https://goodfoodmix.nl/coconut-dream-ice-cream/

Smakelijke groet en tot de volgende keer weer,

Roshni van Goodfoodmix

You may also like

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.